Seleccionar página

Ens plau escriure aquest post per comunicar que la propera setmana es presentarà la revista Memòria, editada per la Casa de la Premsa i la Fundació Periodisme Plural. En aquest primer número es recullen les intervencions i els textos elaborats arran de la jornada “Premsa confiscada” en la que van participar diferents experts en la matèria, entre els quals va haver-hi representació de Roldós (vam fer un resum que es pot llegir en aquest post: “El paper de Roldós en la història del periodisme“).

Invitació presentació revista Memòria

Aquesta jornada es va dur a terme amb la voluntat de recuperar la memòria històrica de la premsa, i es va parlar, i molt, de la repressió que periodistes, diaris, revistes i altres publicacions van patir pels òrgans del règim franquista, un cop acabada la Guerra Civil. Malauradament, aquest greu atemptat sobre la llibertat de premsa, “només es coneix de forma superficial i s’ha estudiat poc el perjudici causat a les empreses editores, als professionals que hi treballaven i a la societat en el seu conjunt per la pèrdua de pluralitat en els mitjans de comunicació.”

Sens dubte, aquesta iniciativa és una meravellosa oportunitat de recuperar el passat, de donar veu i posar en valor allò que vam ser. No podem oblidar que, de vegades la història ha silenciat moltes veus. Entre d’elles, la de la premsa i la de la publicitat. I, si no l’ha fet silenci, l’ha manipulat, que al cap i a la fi, ve a ser el mateix; les penúries a les què la comunicació de masses ha estat sotmesa per l’atenta mirada de la censura no és una qüestió que s’hagi d’oblidar fàcilment. En aquesta ocasió, la nostra participació ha vingut a propòsit de Las Noticias, el diari que va fundar Rafael Roldós, com ja hem comentat moltes vegades. Ara, a la fi, sembla que, més enllà de la nostra voluntat, hi ha un interès real en reconèixer la tasca d’aquesta capçalera, la memòria del qual ha anat quedant desdibuixada tot i que, durant els quaranta anys en què es va editar, va mantenir el pols amb força i va ser un dels diaris més venuts de la ciutat. De fet, durant una època només La Vanguardia va superar-lo en ventes.

Però bé, l’acte no ens fa només il•lusió pel contingut de la trobada, sinó que el lloc on es desenvoluparà la presentació és molt especial per a nosaltres. Construït entre 1927 y 1929 per l’arquitecte Pere Domènech i Roure, la Casa de la Premsa va servir per allotjar al gremi de periodistes (principals capçaleres, periodistes, etc.) durant l’Exposició Internacional de Barcelona de 1929, una de les efemèrides més importants per a la ciutat de la primera meitat del segle XX. I, com no podia ser d’una altra manera, Las Noticias va estar més que present: els germans Roldós, com a representants polítics i del sector periodístic –Rafel Roldós va ser vicepresident de la Comissió permanent i Ruperto Roldós, tinent d’alcalde del districte de Gràcia– van rebre a les màximes autoritats del país: “Desde el Palacio de Alfonso XIII, la Reina, Infantas y autoridades se trasladaron a la Casa de la Prensa. Allí fueron cumplimentadas por el vicepresidente de la Comisión permanente, don Rafael Roldós; el secretario, señor Carbonell, y el vocal señor Freixas, los cuales ofrecieron a S. M. y a las infantas sendos ramos de flores” (La Vanguardia, 10 d’octubre de 1929).

Estand de Las Noticias a l’exposició sobre premsa local celebrada a la Casa de la Premsa durant l’Exposició Internacional de Barcelona

Font: Arxiu Nacional de Catalunya

Dit això, només ens resta convidar-vos a la presentació oficial, que tindrà lloc el proper 14 d’octubre a les 18 h a la Casa de la Premsa. Serà estona on, naturalment, farem memòria. Si voleu seguir els següents posts del blog i estar informats dels següents esdeveniments a Roldós no dubteu en visitar el nostre web.

 

Carolina Serra, Marketing Strategies.