Seleccionar página

D’uns anys ençà, l’Associació de la Casa de la Premsa està immersa en la lluita per a la recuperació d’un espai que en el seu dia va tenir un paper molt rellevant en i per a la ciutat de Barcelona. Ens estem referint a la Casa de la Prensa, un pavelló modernista inaugurat al 1929, i ubicat a l’avinguda Rius i Taulet, 5. Aquest edifici estava reservat a la premsa, la qual, sota acreditació, es va instal·lar allà per a cobrir un dels esdeveniments més importants que va viure Barcelona la primera meitat del segle XX: l’Exposició Internacional de 1929. Per això, no es van estalviar en els serveis: oficina de correus, telègrafs, laboratoris fotogràfics per a que els fotògrafs en fessin us, despatxos, etc. Entre d’altres, el diari Las Noticias, propietat del fundador d’aquesta casa i molt vinculat a l’activitat de l’agència Roldós, va ser un dels encarregats a informar-ne de tots els esdeveniments.

Acabada l’efemèride, el luxós edifici es va convertir en seu de la Guàrdia Urbana de Barcelona, fins que, a finals del segle passat, va anar caient en l’oblit; només s’ha fet un us puntual per a acollir algunes exposicions. Ara, però, gràcies a l’esforç veïnal del Poble Sec, aquest espai vol recuperar l’essència que un dia va tenir. El periodista Gil Toll, un dels membres de Comissió per la Recuperació del Palau de la Premsa deia que “es una excelente iniciativa para que en el futuro centro cívico haya espacios donde se cuide la memoria del periodismo y se acojan actos relacionados con la profesión” (El país, 17 octubre, 2016).

Díptic de la jornada “Premsa confiscada”

Avui, a la fi, ha tingut lloc la jornada “Premsa Confiscada”, una jornada feta amb la voluntat de recuperar la memòria de la repressió dels periodistes i d’aquells diaris i revistes que van ser confiscats pels òrgans del règim franquista, un cop acabada la Guerra Civil. Durant gairebé quatre hores, s’ha posat en valor tot el que va representar aquest greu atemptat sobre la llibertat de premsa, però que, malauradament “només es coneix de forma superficial i s’ha estudiat poc el perjudici causat a les empreses editores, als professionals que hi treballaven i a la societat en el seu conjunt per la pèrdua de pluralitat en els mitjans de comunicació.” (http://www.casadelapremsa.com/). Molts van ser els diaris es van veure greument afectats pel conflicte bèl·lic i per la censura que vindria en els anys posteriors, i molts van ser víctimes d’una persecució que els va conduir al tancament, amb les greus conseqüències que això podia suposar per als propietaris, treballadors i proveïdors, per no parlar-ne de la pèrdua que suposava per al poble, que veia reduïda les seves llibertats.

Las Noticias, en va ser un dels casos més sonats. I avui, des de Roldós Media, n’hem parlat exhaustivament, i hem fet un repàs de la seva trajectòria, tan poc coneguda fins ara.

A continuació deixem l’ordre del dia, on diferents experts en la matèria han debatut envers la qüestió de “si hi va haver un dèficit democràtic en la configuració del nou sistema comunicatiu de la transició i què han fet els poders públics des de la restauració de la democràcia per compensar-lo”.

Per sort, l’acte ha estat gravat, el que demostra la voluntat de l’associació de “fer memòria”.

Es pot trobar més informació a: http://www.casadelapremsa.com

Programa

9.30 Taula 1 Repressió i exili dels periodistes

Elvira Altés, professora a la UAB i investigadora sobre les periodistes de la República

Jaume Fabre, periodista i autor de diverses obres sobre la repressió dels periodistes

Julià Guillamon, crític literari i autor de llibres i exposicions sobre l’exili

Moderadora, Teresa Ferré, professora d’història del periodisme UAB i directora de del Consorci d’Espais de la Batalla de l’Ebre

 

11.00 Taula 2  La confiscació de les empreses periodístiques

Carolina Serra, Cap d’estudis de publicitat a la UIC i especialista en el diari Las Noticias

Gil Toll, professor a la UAB, autor de diverses obres sobre el diari El Diluvio

Joan Manuel Tresserras,  president de la Fundació Irla d’ERC, ex propietària de La Humanitat

Moderador, Josep Pich, professor d’Història Contemporània a la UPF

 

12.30 Taula 3 La petja de la Confiscació a la transició

Isabel Fernández Alonso, professora de la UAB i directora del grup de recerca en estructura i polítiques de comunicació Daniel Jones

Jaume Guillamet, catedràtic emèrit de la UPF, coordinador del projecte de recerca sobre premsa i transició

Josep Carles Rius, professor de la UAB i president de la Fundació Periodisme Plural

Moderador, Ramon Espuny, secretari d’organització del Sindicat de Periodistes de Catalunya

 

Carolina Serra
Marketing Strategies