Seleccionar página

Mica en mica la memòria històrica està agafant embranzida i ara li ha tocat el torn a la publicitat. Sembla que aquesta disciplina, que sempre s’ha manifestat poc sensible amb aquest tema, està guanyant la batalla al pas del temps i ha decidit posar-hi remei. Fa uns anys que Catalunya, pionera en la creació de les primeres manifestacions publicitàries i protagonista dels esdeveniments més importants en els inicis de la professió, està portant a terme diferents iniciatives per recuperar-ne la història i preservar-ne el seu record.

roldos sede

Seu de Roldós i del diari Las Noticias.

El fet que el passat diumenge Catalunya Ràdio dediqués un programa a la “Publicitat de Catalunya” -així com la publicació de llibres i l’emissió de programes televisius que van acompanyar a l’exposició realitzada ara fa un any al Palau Robert (Publicitat a Catalunya. 1857-1957: Roldós i els pioners) i de la qual l’agència Roldós va ser-ne el fil conductor- són un fidel reflex.  

equipo roldós

 L’actual equip de Roldós amb el fundador al fons.

De una manera lúdica i original es va presentar la història de la publicitat de la mà del periodista Enric Calpena i el dr. Joan Sabaté. En un dels talls del programa es va reproduir una hipotètica conversa entre un jove Rafael Roldós Viñolas, considerat “El gran pioner de la publicitat a Catalunya”.per ser el primer agent de publicitat documentat d’Espanya i fundador de Roldós y Compañía, i un conegut seu. Al llarg d’aquest diàleg es diuen algunes afirmacions que, de ben cert, encara són vigents. Tant és així que ens ha semblat molt oportú reproduir-lo per compartir els orígens de Roldós i veure com la nostra voluntat de servei (que és la nostra raó de ser) s’ha mantingut invariable:

– Senyor: Rafael, felicitats! Sembla que era ahir que et veiem córrer com una centella per portar els anuncis impresos a la redacció de El diario de Barcelona. I ara inaugures aquesta empresa tot i que no sabria dir ben bé a què et dedicaràs.

– Rafael: amic meu. És normal que no ho sàpigues ben bé; és la primera vegada que algú obre un negoci com aquest.

– S.: Roldós y Compañía. Centro de Anuncis. Realment penses viure només de fer d’anuncis? T’ho creus?

– R.: A partir d’ara nosaltres volem ser l’intermediari entre la persona que vol anunciar el producte i el diari on ha de sortir publicat l’anunci. Però que quedi clar, nosaltres treballem per als anunciants, eh?. Per això m’he instal·lat al carrer Escudellers. Més cèntric impossible!

– S.: Si ets a prop dels  principals comerços  i botigues de Barcelona et serà més fàcil donar-te a conèixer. Però la gent voldrà que algú els hi faci els anuncis?

– R.: És clar, creu-me. Això de la publicitat promet ser un negoci de molt futur. Els anunciants volen arribar a tot el públic possible i la gent de diaris i revistes comença a veure en aquestes publicacions una bona font d’ingressos. Aquest és l’objectiu de Roldós y Compañía: “Se fan contractas ventajosas pera la inserció d’anuncis en tots los periódichs de Barcelona, Madrit y demés provincias d’Espanya y Extranjer”.

– S.: Caram Roldós, no t’hi poses pas per poc. Em meravelles, si has estat capaç d’aixecar això amb 26 anys, ves a saber on pots arribar amb el temps….

Anunci Diari Catala

Anunci mencionat al tall, publicat al diari Veu de Catalunya el 26 d’agost de 1880.

Doncs amb el temps ha arribat al segle XXI, convertint-se en l’agència més antiga del món en actiu per ser una de les primeres agències que es van fundar al nostre  país. I això ha estat possible  gràcies a nosaltres però, molt especialment, a la fidelitat dels nostres clients.

A tots, gràcies!

***

Aquí teniu el programa complet «La Publicitat a Catalunya» emès el diumenge 28 d’abril de 2013. El diàleg abans reproduït es pot escoltar a partir del minut 40 de programa.